Tvrzené vs. obyčejné sklo: jaký je v nich rozdíl?
Rozdíl mezi tvrzeným a klasickým sklem cítíme instinktivně už z názvu. Jak se ale tyto dva druhy od sebe liší při užití v interiéru a kam se hodí která varianta? Na to se podíváme v dnešním článku.
Jak vzniká kalené sklo
Tvrzené neboli kalené sklo vzniká speciálním postupem v kalící peci, během kterého je klasické sklo zahřáto na teplotu pohybující se kolem 620 stupňů Celsia a následně prudce zchlazeno vysokotlakým vzduchem. Po zchlazení je sklo z vnějšku studené, uvnitř však zůstává teplé, díky čemuž získává tvrzené sklo lepší vlastnosti. Celý proces může probíhat i chemicky, tato varianta je však nákladnější a složitější na provedení.
Po úpravě kalením je vytvrzené sklo přibližně pětkrát odolnější vůči termickým šokům než jeho klasická varianta, kromě toho je pružnější a pevnější.
Každé kalené sklo však nemá stejné bezpečnostní parametry. Roli hraje i jeho tloušťka, která se liší v závislosti na plánovaném použití. Například tloušťka pochozího kaleného skla většinou dosahuje tří centimetrů, naopak tvrzené skleněné výplně dveří většinou nepřesahují tloušťku pěti milimetrů.
Vyplatí se tvrzená varianta skla?
Jedním z častých argumentů proti pořízení tvrzené varianty skla je jeho vyšší cena. Ta je přibližně třikrát vyšší než u klasického skla, přičemž na vzhledu se tato úprava nijak neprojevuje – klasické a tvrzené sklo vypadá téměř identicky. Rozdíl je ale ve vlastnostech, zejména odolnosti a bezpečnosti. Klasické sklo je náchylné na prudkou změnu teplot, což znamená, že používat je v kuchyni se většinou nevyplatí, ať už se bavíme o obkladu za sporákem nebo skleněné desce, která při položení horkého hrnce může prasknout. Vzhledem ke křehkosti a nízké odolnosti běžného skla je proto pravděpodobné, že je budete často měnit, na rozdíl od tvrzeného skla, které vydrží i desítky let. Finanční úspora je v případě klasického skla prakticky nulová i bez ohledu na další rizika.
Samotné zničení skla je jistě nepříjemné, v kombinaci s ostrými střepy, které po rozbití skla vzniknou, dojde však i k bezpečnostnímu riziku, a to zejména v domácnostech s malými dětmi nebo domácími mazlíčky. Kalené sklo se oproti tomu po rozbití, které je několikanásobně obtížnější než u běžného skla, jeví jako poměrně bezpečné. Rozbíjí se totiž do malých a neostrých střepů, které se často ve spojení s fólií ani nevysypou.
Pro použití v kuchyni se už běžné sklo téměř nepoužívá a nelze ho doporučovat. Z hlediska životnosti i bezpečnosti je jasným favoritem tvrzená varianta, která je navíc dostupná v mnoha provedeních.
Chcete poradit se skleněnými obklady? My se v nich vyznáme. Zavolejte nám, rádi vám s výběrem poradíme a zhotovíme pro vás řešení na míru.